Musik   26. april 2013

Den Sorte Skole

- en anmeldelse af DanielFrank

I aftes vendtes et nyt karakterblad ved første stop på en dansk tour for Den Sorte Skole.

Den Sorte Skole består lige nu af de to pladevendere Simon Dokkedal (sortere kendt som LeBon) og Martin Højland (sortere kendt som ordspillet Aage Jæger.) Dette var en overraskelse, og den fornemmelse blev ved med at skylle ind over mig, da jeg efter koncerten skyndte mig hjem med min kammerat, for at undersøge sagen nærmere. Tredje pladevender, den karismatiske Martin Fernando Jakobsen (sortere kendt som Langefinger), arbejder nemlig fortsat med et projekt kaldet Turning Tables. Her har han blandt andet samarbejdet med Dokkedal om at informere om, undervise i, og fremvise musiske ressourcer til flygtninge og udsatte unge. Sammen så jeg og min "klasse"-kammerat promovideoen "Turntables in the camps", som varer godt ti minutter.

Du kan se den her: http://vimeo.com/19829166

Tilbage til koncerten!

Det foregik i Studenterhuset i Aalborg, og der blev lagt ud med opvarmeren Shatter Hands som spillede bløde, flydende og Sövnigt Sind-agtige lyde. Et nummer med hvad der lød som et ekkolod, vakte især begejstring. Mange unge mænd med relationer til hip-hop eller skatermiljøet stod oppe ved scenen, og var ikke bange for at komme tæt på kunsterne.

Der var en meget begejstret stemning lige inden de to DJ's gik på, og opsætningen var enkel, smuk og lokkende. Med dybe toner der signalerede til os, som nedtælling til juleaften.

Jeg havde ikke hørt Lektion #3 forinden, men erindrede under koncerten at jeg med nysgerrighed lærte at lytte til musik på en ny måde gennem Skolen. Til min store begejstring leger de nemlig stadig med rammerne.

Bassen nogle gange var meget gennemtrængende, og man ikke bør stå ved scenekanten hvis man lider af epileptiske anfald. Dette var lidt synd, men man kan downloade albummet gratis, eller donere via den officielle hjemmeside densorteskole.net, og her vil der være rig mulighed for at lytte til de sælsomme lektioner.

Skolen har bevæget sig væk fra den mere rap-orienterede første Lektion, og der synes at være to halvdele i showet, hvor der var rytme og hoppevenlighed i den første og et mere psykeudforskende senere.

En pause halvejs igennem ville jeg anbefale, da jeg ikke kunne forstå min udmattelse efter showet, og min ven pænt måtte forklare mig at vi havde lyttet og danset i godt tre timer. De første to lektioner varer vel en time hver.

Der var fantastisk stemning i klasselokalet, og Skolen får 12 med et "UG" i opfindsomhed herfra. Jeg bliver stolt og motiveret når danskere i søgelyset bryder tabuerne og "jantelovs"-boblen, og skaber kunst, holdninger og oplevelser der kan nydes globalt. Jeg glæder mig til at lytte til Lektion #3 på repeat.

Vil du læse mere om "Turning Tables", er her en artikel skrevet af Langefinger selv:
http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE1469126/det-her-er-lyden-af-det-arabiske-foraar

Anmeldt af Cathrine J. P.

Læs flere anmeldelser


 Ønsk en sang VibeFM i App Store
 VibeFM i Google Play
 Støt på 10'er

Besøg også