VibeFM
   20. november 2018

Den moderne radioværts vigtigste egenskab

Inden jeg kaster mig ud i mine subjektive bud på, hvad der kendetegner en god og dygtigt radiovært anno det 21. århundrede, så lad os lige få klaret høflighederne. Jeg hedder Casper og jeg har de sidste 4 år af mit levet af at lave radio. Det var min drøm længe, og efter at have kæmpet længe, lykkedes det til sidst at få hul igennem til en kommerciel radiostation som var villig til at betale mig for at pippe i mikrofonen hver eftermiddag.

Beskedne fire år som professionel i radiobranchen lyder måske ikke som alverden, og sammenlignet med de mere rutinerede i faget som har været med mere eller mindre fra begyndelsen, så er det naturligvis ikke længe jeg har beskæftiget mig med faget. Jeg tillader mig dog alligevel at vurdere mig kvalificeret til at dele nogle gode råd ud og komme med mit bud på, hvad der er den absolut vigtigste egenskab for en moderne radiovært.

Den vigtigste egenskab

Det aller vigtigste du kan have at byde på som radiovært er intet af ovenstående, hvis du spørger mig. Det vigtigste du kan have med dig som vært, er noget som er unikt for dig og kun dig – nemlig din personlighed. Sørg for, at du skinner igennem. Sørg for, at lytterne kan mærke hvem du er.

Din personlighed er først og fremmest det der adskiller dig fra andre radioværter, og så er det samtidig også din personlighed, som skal sikre dig at du også har et job i fremtiden.

Robotterne kommer og tager alle vores jobs, bliver der ofte berettet om i medierne, når fanden skal males på væggen. Og det er nok også til dels rigtigt, og hvis du tror radioværter ikke også kan risikere at stå for tur, så tager du formentlig fejl. Når man hører Google-translate damen læse en sætning op er det måske svært at forestille sig, at hun nogensinde skulle kunne give den som radiovært, men i takt med at teknologien udvikler sig og bliver mere avanceret, vil vi også før eller siden nå et tidspunkt hvor man reelt ikke kan høre forskel på, om det er en computer eller et rigtigt menneske der taler. Hvis du er en personlighedsløs radiovært som mest bare læser nyheder op fra Ekstrabladet og præsenterer musik, hvorfor skulle du så ikke ende med at blive skiftet ud med et computerprogram som ikke skal have løn, ikke skal holde ferie, og som aldrig siger nej til at arbejde ekstra i weekenden? – Derfor er den absolut vigtigste egenskab at have personlighed.

Din radiopersonlig

Når jeg taler om personlighed, så behøver det dog ikke nødvendigvis være dig. I hvert fald ikke en-til-en. Du kan sagtens have en radiopersona. Et alter ego, om man vil. Du behøver ikke nødvendigvis være den samme privat, som du er når du er on-air. For at være ærlig, så tror jeg faktisk ikke der findes nogen som helst radioværter, som er den samme person derhjemme og når de taler i mikrofonen. 

Jeg har af og til taget mig selv i at sige nogle ting, mene noget eller have en bestemt holdning i radioen, som jeg formentlig ikke ville have haft, hvis jeg havde siddet rundt om spisebordet og hygget med en håndfuld venner. 

Pas på! - ikke alle kommer til at kunne lide dig

Det farlige ved, at åbne op og dele sin personlighed med andre i radioen er, at du risikerer at nogen ikke kan lide dig. Sådan vil det altid være, og selvom det ville være fedt at gøre alle glade, så er det desværre utopi at tro det kan lade sig gøre. Der vil være dem, som synes du er en kæmpe klaphat, at du er elendig til dit job og at du burde brænde op i helvede. Jeg taler af erfaring her – folk kan virkelig være stygge. Men det må ikke påvirke dig unødigt, for så snart der er nogen der er sure på dig, så betyder det formentlig, at du har brændt igennem med din personlighed, og det er netop meningen. 
Bare husk på, at det som regel er dem der er sure der vælger at henvende sig. Dem der er glade og tilfredse føler ikke samme behov for at udtrykke deres mening. Derfor er det ikke urimeligt at sige, at du for hver lytter der synes du er det værste der er sket for radioen, forventeligt også sidder ligeså mange der synes du er det fedeste de længe har hørt.

Håndværket er også vigtigt

Så hvis personlighed i radioen er det vigtigste, er alt andet så ligegyldigt? – Selvfølgelig ikke. Det er også en stor fordel at kunne sit håndværk. For det er radio nemlig, et håndværk. Tømmeren har sin hammer, maleren sin pensel og du, radioværten, har mixeren, computeren og afviklingssystemet.

Du kan være den dygtigste maler med de vildeste ideer og evner, men hvis du ikke kan bruge en pensel vil du have svært ved at vise dine evner til omverdenen. Det samme gør sig gældende som radiovært. Det er ikke nok at have fremragende ideer til en konkurrence eller de sjoveste jokes, hvis du ikke har styr på teknikken så du kan levere dit materiale uden at drukne i musik, underlægning, jingler og hvad der ellers kan give problemer.

Du kan altså ikke stryge til tops i branchen uden som minimum at have det basale på plads. Du skal have styr på håndværket.

VibeFM er et fremragende sted at starte

At få lov til at udtrykke sin personlighed i æteren kan være lettere sagt end gjort, for der er programchefer, direktører og anden ledelse på en radiostation, som vil have deres egne ideer til, hvad det vil sige at være en god vært. Særligt kommercielle stationer, er notorisk kendte for at være tilbageholdende med at tage chancer, for det kan potentielt koste dem penge, hvis en satsning slår fejl. 

Derfor er det en fordel, hvis du allerede har bevidst at din personlighed og dit radioprogram holder vand, og det er der god mulighed for hos VibeFM. Programchef Daniel Frank er nemlig ikke bange for at tage chancer, udfordre mediet og lade sine værter skubbe lidt til grænserne for hvad radio er. Samtidig er der mulighed for sparring med chefen selv og de andre værter på stationen, så du på den måde kan spore dig ind på, hvad der fungerer og hvad der måske ikke gør.

Der er højt til loftet hos VibeFM og det giver dig rig mulighed for at prøve dig selv af og udvikle dig som vært. Jeg kan derfor kun anbefale, at du får sendt en ansøgning af sted og kommer i gang.

Casper nåede sin drøm om at blive professionel radiovært efter at have tilbragt 2 år hos VibeFM. I 2015 blev han fuldtidsansat hos Radio Diablo på Sydfyn, hvor han arbejde i 4 år. Vel at mærke indtil en ny drøm bankede på døren og skubbede ham ud på dybt vand som iværksætter. Casper hjælper nu blandt andet nybagte forældre med gode råd på hjemmesiden BabyHelp.dk

Læs flere artikler...

Bliv radiovært


 Ønsk en sang VibeFM i App Store
 VibeFM i Google Play
 Støt på 10'er

Besøg også